Groentips & Groeninfo

Bijzondere planten

Dit keer drie bijzondere planten. Als eerste noem ik de BIESLELIE (Sisyrinchium striatum).  De plant heeft een opgaande groeiwijze met lang grijsgroen blad. Tevens lange slanke cremegeel  gekleurde bloemaren.  Hoogte ca. 60 cm, bloeitijd juni/juli.   Een warme plek is gewenst. Vooral in de winter is goede drainage nodig. Deze planten staan als groep mooi in een rots- of grindtuin. Verdraagt droogte.  Je raakt ze nog al eens kwijt in een koude winter. Maar omdat ze zich goed uitzaaien, heb je altijd weer jonge plantjes in het voorjaar.  Herkomst: Chili en Argentinië.

De tweede is: ZIGADENUS elegans.  Deze wordt niet zo vaak toegepast, maar is zo mooi!!! De plant heeft grasachtig uitziend blad, de bloemen verschijnen aan lange stengels in juli/augustus. Hoogte ca. 40/60 cm. Kleur: groenachtig/wit. Moeilijk te beschrijven.  Geef de plant een zonnige, niet te natte plaats. Ze zijn bladverliezend, maar goed winterhard. De plant verdwijnt om in het voorjaar weer boven de grond te komen.

Deze zomer staan de planten bij mij in de tuin in volle bloei.  Schitterend. Maar bij de zomerstorm van afgelopen zaterdag  ging het mis. Een dikke tak viel van de boom precies op mijn planten. Gevolg: alle stengels geknakt.  Dus moet ik een jaar wachten op de volgende bloei.  Erg jammer.

Dan is er nog een HARTLELIE. In dit geval HOSTA ‘Blue Mouse Ears’.  Het is een polvormende plant met klein dik rond blad en klokvormige lila bloemen. Eveneens geschikt voor de rotstuin. Kan ook heel goed  in een pot, omdat de plant maar 15 cm hoog wordt! Kan ook wat droogte verdragen en is volkomen winterhard.  Herkomst: Japan en China. Maar pas op! De slakken zijn er dol op!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)