Groentips & Groeninfo

Een aanwinst voor uw tuin

Eén van de sterkste winterharde vaste planten is:  GILLENIA trioliata.  Ergens heb ik ooit gelezen dat de  Nederlandse naam zou zijn: Braakwortelspirea. De wortels van de plant zijn in Noord Amerika veel gebruikt als geneesmiddel.

Het is een bossige, hoog opgroeiende plant die in mei/juni losse pluimen met witte bloemen heeft, met rode kelken en stelen. Het lijkt net een heester en verkleurt in de herfst heel mooi! Omdat de plant zo hoog (ca. 1 m) wordt, moet je tijdig wat steun geven. Wanneer je dit te laat doet, heb je kans dat de bloemstengels afknappen bij veel wind.

De plant verdwijnt in de winter helemaal om in het vroege voorjaar weer boven de grond te komen. En dan gaat het heel snel met de nieuwe groei. Deze planten zijn echt een sieraad voor de tuin.

Een heel andere, maar minstens zo’n spectaculaire plant is:  LYCHNIS chalcedonica ‘Carnea’.  De  Nederlandse naam is: Brandende Liefde.  De meest bekende uit deze soort is de roodbloeiende. Maar eerstgenoemde soort bloeit rose.  Het is een hoge, stevige, onvertakte plant.  Ze komen oorspronkelijk uit Rusland en China, dus goed winterhard. Een plaats in de zon is gewenst. Bloeitijd: juni/juli.  Wanneer je de uitgebloeide bloemen  wegknipt, heb je kans op een tweede bloei. 

Als je een paar uitgebloeide bloemen laat zitten, krijg je genoeg zaad.  In het vroege voorjaar  zaai je in een bak en  als de plantjes groot genoeg zijn, moet je ze verspenen en kun je ze in een pot zetten.  In het najaar kun ze dan in de tuin planten. Gaat heel goed!

Ook heel mooi  is een SIERKLAVER (Trifolium ochroleucon). Het is een kruidachtige plant. De plant bloeit in mei/juni met dikke trossen crèmegele bloemen. Het blad is grijsgroen, dus een heel mooie combinatie. De stevige planten houden  van schrale zandgrond en zaaien zich niet uit. Ze kunnen jaren op dezelfde plaats blijven staan. Ze zijn ook moeilijk te verplaatsen. De hoogte is ca. 50 cm.

Ze hebben een compacte groei en men kan ze afknippen voor evt. herbloei. En……ze zijn als snijbloemen te gebruiken.

Dit is één van mijn favoriete tuinplanten!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)