Groentips & Groeninfo

Nog meer voorjaarsbloeiers

Jacobsladder

Een zeer bekende, maar erg mooi, is de JACOBSLADDER (Polemonium caeruleum) met de talrijke lavendelblauwe bloemen, die erg lang bloeien. Het is een sterke tuinplant en volkomen winterhard. De bloeitijd is april/mei en de hoogte 60 cm. Als je de uitgebloeide stengels afknipt, komt er soms een tweede bloei.

Er zijn ook nog Polemoniums in andere kleuren maar daar heb ik geen ervaring mee.

Muurbloem

Dit voorjaar kocht ik een MUURBLOEM of STEENRAKET (Erysimum hybride ‘Fragant Sunshine’). Dit soort heeft opvallend gele bloemen. Het is een vaste plant, bladhoudend en goed winterhard. Geschikt voor een plaats in de zon op droge bodem. Hoogte: 50-70 cm.  Bloeit lang door van mei t/m september. Het is een snijbloem en de bijen en vlinders zijn er dol op. Wel neem ik altijd van de vaste muurbloem soorten in het najaar stekken. Ze worden na een paar seizoenen wat houterig en zijn ze minder mooi. De jonge planten bloeien in het voorjaar al.

Dan kocht ik dit voorjaar het GEBROKEN HARTJE (Dicentra spectabilis). Deze komt uit China en Korea. De bloei is in april/mei. Soms nog een keer in het najaar. De plant is niet wintergroen. Ze geeft de voorkeur aan lichte tot halfschaduw.  Kan aardig hoog worden 60-80 cm. Ze houden ook  niet van natte voeten.

Omdat ik weinig schaduw in de tuin hebt was het me nog nooit gelukt de plant goed aan de groei te krijgen, laat staan in bloei. Maar ik vind de hartjes zo beeldig. Dus ditmaal opnieuw geprobeerd op een vrij gekomen plekje in de schaduw. En ze heeft erg mooi gebloeid!

Na de bloei het blad wegknippen schijnt de groei te bevorderen. Ook maar eens proberen.

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL