Groentips & Groeninfo

REUZENLELIE (Cardiocrinum giganteum)

Verleden jaar kwam bij mij in de tuin op een smal strookje grond achter de kas een forse plant  te voorschijn. Ik wist niet wat ik zag! En ik had geen flauw idee hoe de plant daar is gekomen. In de winter was de plant verdwenen. Maar dit voorjaar was ie weer terug en hoe! De plant werd groter en groter en de steel dikker en dikker. Er kwamen grote hartvormige bladeren en opeens boven op de steel een heel dikke knop. Dat het een bolgewas kon je wel zien, maar wat zou het worden? In een tuinblad bij een vriendin kwam ik er achter. Het was de Reuzenlelie met grote trompetvormige, witte bloemen met soms een purper-kastanje bruin of groen zweem, in trossen. De plant staat nu in volle bloei en ’s avonds is de geur bedwelmend. Maar de slakken zijn er ook dol op. Als het donker is ga ik met de zaklantaarn op slakkenjacht. Hoe komt een slak zo hoog in die plant van ca. 2 meter. In mijn verre herinnering heb ik deze lelie ergens in een tuin zien bloeien. Misschien heb ik toen een bol gekocht, maar dat is al heel lang geleden. In het boek stond dat het geen gemakkelijke bol is om in bloei te krijgen. Dat kan jaren duren. De planten staan in de Himalaya in het wild. Hele groepen bij elkaar. Schitterend.

Jammer dat de bloei bij mij van korte duur was. Na de bloei gaat de moederplant dood maar er komen wel kinderen, die echter jaren nodig hebben om te groeien.  Ik heb er van genoten. Op bijgaande foto’s kun je meegenieten! Het was heel bijzonder.