Activiteiten & Actueel

Tuinbezoek bij familie Braamhaar in Enter, d.d. 12 juli 2016

Aangekomen bij de familie Braamhaar in Enter worden we door 3 generaties, inclusief loslopende kippen, begroet. Een zeer gastvrije ontvangst die meteen wordt vervolgd met een lekker bakje koffie met gebak. Op tafel ligt een beschrijving van de tuin voorzien van vele foto’s.
Zodra iedereen dit heeft genoten neemt Herman Braamhaar als schepper van de tuin, het woord.
Hij vertelt kort over de historie van de tuin en het huis en maakt ons duidelijk dat elke steen, inclusief een berg zwerfkeien en een metersgrote zwerfkei, en elke plant door hem persoonlijk is geplaatst.
De excursie begint via een smal pad richting een rij unieke fruitbomen. Langs de buitenkant van deze rij is door Herman een hele border met alleen inheemse planten, struiken en bomen geplant. Dit ook als compensatie voor de alle in het verleden omgehakte bomen als gevolg van een ruilverkaveling. Van deze verrijkte border hebben vogels en insecten inmiddels hun woonomgeving gemaakt. Voorheen was alle grond van een dikke laag bladafval voorzien om te zorgen dat de voormalige weilandgrond weer structuur krijgt. Het bodemleven is hierdoor weer op gang gekomen en de waterhuishouding beter geregeld. Herman is zeer gemotiveerd om via biologisch tuinieren en kennis uit vorige generaties, het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht in zijn woonomgeving weer te herstellen.

Achter het huis is een boomgaard met wederom unieke fruitbomen, vaak oude appel- en (kwee-)perenrassen. Helaas vinden woelratten de wortels hiervan erg lekker waardoor al enkele unieke bomen het loodje hebben gelegd. Door gepaste maatregelen, waaronder een gras- en onkruidvrije kring rond de bomen, is het aantal ratten gedecimeerd. De boomgaard is omringd met een fraaie bloemenborder aan de achterzijde en een uitgebreide kruidentuin en moestuin aan de zijkant. Alles ziet er zeer gezond en verzorgd uit. De bezoekers hebben alleen maar lof en waardering voor de gehele tuin en de kennis van Herman van het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van deze fraaie tuin die ook nog een groot deel van de gezonde voedselvoorziening voor het gehele gezin verzorgd.
Al deze complimenten doen Herman besluiten de excursie af te ronden en aan de borrel met zelfgemaakte pindarotsjes te gaan.
Dit was de eerste keer dat de familie Braamhaar een tuinexcursie heeft georganiseerd. Iets waar de gepassioneerde en bescheiden tuineigenaar vooraf behoorlijk nerveus over was. Dit was gegeven de typisch Twentse gastvrijheid en het fraaie tuinreservaat totaal niet nodig, integendeel zelfs. We hopen dat ze in de toekomst meer geïnteresseerde bezoekers op hun domein toelaten. Dit is alleen maar genieten!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu