Groentips & Groeninfo

Gele zomerbloeiers en de bosrank

Heel geschikt  voor in de border is de ALANT (Inula ensifolia).  Het is een kruidachtige, vaste plant met vele gele margrietachtige bloemen. Bloeitijd: juli/augusutus, hoogte ca.30/35 cm. Ze kan heel goed tegen de droogte en verlangt een zonnige, evt. halfschaduwrijke  plaats. Deze plant verdwijnt in de winter maar is zeer winterhard.  De heldergele bloemen vind ik altijd heel vrolijk staan. Laat zich uitstekend combineren met andere planten.
Het is een heel ouderwetse plant en ergens heb ik gelezen dat de naam inula een verbastering is van de naam Helena (denk aan Helena van Troje).

Verleden jaar zag ik ergens de VERBESINA  helianthoides.  Deze plant heeft heel aparte, een beetje slordig uitziende, gele bloemen.  Vond ik erg leuk om te zien. Dus de plant gekocht en nu staat ze in volle bloei. De bloeitijd is juni/augustus en is rijk-  en langbloeiend. Deze  plant verdwijnt ook in de winter maar is zeer winterhard.  Voorkeur : een plaats in de zon en verlangt een droge bodem.
Ze komt uit Noord Amerika en het is eigenlijk een prairieplant.  Je kunt ze als snijbloem gebruiken. Vlinders zijn er dol op. Een goede aanwinst voor mijn tuin.

Iets heel anders, waar je lang van kunt genieten, is de BOSRANK (Clematis durandii). Het is een woekerende, heesterachtige klimplant die ca. 2 m hoog kan worden. De grote bloemen zijn blauw/paars van kleur. De bloei is rijk en lang. Een plaats in de zon of halfschaduw geniet de voorkeur. Deze bosrank moet wel gesteund worden.
In het voorjaar moet je deze Clematis tot de grond afknippen. Ik was het dit jaar vergeten. Toen had de plant door de zachte winter  al veel nieuwe scheuten met knoppen gemaakt. Ik vond het jammer om alles af te knippen. Dat heb ik geweten want het werd een wilde boel.  Maar door de lange bloei heb je er veel plezier van.
Je kunt deze Clematis eventueel ook als bodembedekker tussen bladverliezende heesters gebruiken.

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL