Groentips & Groeninfo

FAVORIETEN!

Zeer lang en rijk bloeiend is de ZOMERASTER (Kalimeris incisa madiva). Maanden achtereen bloeien deze planten met witachtige bloemen die op kleine margrietjes lijken (juli tot in september). Ze houden van een zonnige plaats en kunnen goed tegen droogte. Hoogte ca. 70 cm. Ze vertakken zich waardoor ze om ruimte vragen. Zijn sterk en blijven zonder steun rechtop staan. Ook zijn ze volkomen winterhard en als snijbloem te gebruiken. Combineer ze bv. met Agastache en Sanguisorba.

Dit voorjaar kocht ik een ander soort nl. KALIMERIS mongolica ┬┤Antonia┬┤. Minder lang bloeiend maar met een opvallend mooie lila kleur. Deze bloeit ook rijk maar wordt ca. 90 cm hoog. Deze moet wel gesteund worden. Een aanrader!

Twee jaar geleden kreeg ik zaad van een voor mij onbekende ZONNEHOED ( Rudbeckia triloba). Het  is heel fijn zaad  dat heel onregelmatig kiemt. Uiteindelijk hield ik drie plantjes over. Vorig jaar in de tuin geplant. Het werden mooie rozetten maar er kwam geen bloei. Ze zouden kortlevend zijn. Omdat we afgelopen winter geen vorst hebben gehad, kwamen ze in het vroege voorjaar weer te voorschijn en groeiden als kool. Tot 1.50 m hoog! En nu kwamen er talrijke knoppen en later prachtige bloemen in heldergeel met een bijna zwart hartje. Het zijn heel goede snijbloemen. Heel wat boeketjes heb ik er af kunnen plukken. De bloeit duurt tot diep in het najaar. Geef ze een plek in de zon en ze kunnen goed tegen droogte.

Van oorsprong zijn het prairieplanten uit Oost Amerika. Bij ons kunnen ze misschien de winter overleven, maar dan moeten ze afgedekt worden voor te veel regen en sneeuw. Ze zaaien zich echter vanzelf uit, dus afwachten maar.

Het is de moeite waard om deze planten ook zelf te zaaien, tenminste als je van gele bloemen in je tuin houdt.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)