Groentips & Groeninfo

Herfst

We zitten al weer een eind in de herfst.  Onze tuinen zijn lang mooi geweest door de kleuren van de herfstbloeiers.  De chrysanten geven nog wat kleur maar door de zware regenval zijn ze er niet mooier op geworden. Een week geleden hadden we nog een paar nachten met nachtvorst.  Toen ik ’s morgens de gordijnen open deed  was de hele tuin wit van de vorst.  Na een tijdje kwam de zon er bij en zag het er sprookjesachtig uit. Maar na een uurtje was de tuin weer in de herfstkleuren.  Ik heb wel snel een paar foto’s gemaakt.

Intussen zijn de bomen  in mijn tuin bijna kaal. Ik heb veel blad van de OLM en de ACER  geruimd en in de compostvaten gedaan. Het blad laat zich goed composteren. In de borders laat ik het blad liggen.  In mijn voortuin staat een grote GINKGO. Die is vaak in één dag kaal. Het blad hiervan is hard en verteert slecht. Daarom hark ik het weg uit de borders en gaat het niet in het compostvat, maar wordt afgevoerd.

Bij mijn achterburen hebben ze alle bomen omgekapt. Het is er heel kaal geworden. Maar bij mij is het veel lichter geworden.  Meer zon in een hoek waar bijna geen licht meer kwam. Daar ben ik wel blij mee. Alleen hoop ik niet dat alle vogels wegblijven nu zo veel schuilplaatsen verdwenen zijn. Er waren altijd veel vogelsoorten en nu zie ik nog weinig vogels.  Ze kunnen ook nog genoeg in de natuur vinden.  Afwachten maar.

Al  vele jaren staat in de voortuin een COTONESASTER boompje. Er zitten nu weer heel veel bessen aan. Ziet er prachtig uit. Een blikvanger! Als het kouder wordt weten de vogels de bessen wel te vinden.

Ook de KARDINAALSMUTS (Euonymus europaeus) zit vol vruchten.  Een paar keer kwam een zwerm spreeuwen op bezoek. Wat een drukte en lawaai!  Leuk om te zien.

Ik hoop dat het komende tijd wat droger wordt om het bruine loof van de vaste planten een beetje af te knippen.  Ben je in de frisse lucht lekker bezig met je liefhebberij.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)