Groentips & Groeninfo

GROENE BELEVENISSEN IN MIJN TUIN  (mei/juni 2000)

Vandaag, 10  maart is het droog en bijna windstil. De zon komt ook te voorschijn en ik dacht: de tuin in! Eindelijk na alle nattigheid. Gras gemaaid, rozen wat bij gesnoeid, oud blad van de EPIMEDIUM plant en weggeknipt, zodat  je de bloemen (er zijn al dikke knoppen) kunt zien en nog meer van die klusjes gedaan. Heerlijk  om even buiten te werken. 

De bolgewassen zijn al ver boven de grond en de vaste planten worden al aardig groen. Maar het kan ook anders!

Ik las in mijn tuinschrift van 1985: op 21 februari was er een Elfstedentocht. Tot 21 maart was het nog steeds erg koud en viel er regelmatig sneeuw. Op 24 maart staat er: aarzelend komt van alles boven de grond en pas op 1 april beginnen de kerstrozen en de grote krokussen te bloeien. Deze week zijn er 200 ooievaars over gevlogen, de lente komt!

En nog iets bijzonders: op 7 mei kwaakten de boomkikkers en tegelijkertijd zongen de nachtegalen. De kikkers zaten destijds in de vijver achter de rentmeesterij van Twickel aan de Hengelosestraat in Delden en de nachtegalen zaten in het bos er achter.

Helaas zijn de kikkers verdwenen,  maar de nachtegalen zingen nog wel eens.

En nu weer terug naar het jaar 2000. Onze buurman heeft in het najaar een nieuwe schutting geplaatst. Het ziet er netjes uit maar het is nog erg kaal. Ik kocht een CLEMATIS “Early Sensation”, een groenblijvende soort met witte bloemen in het vroege voorjaar. Ik heb de plant voor de schutting geplant. Inmiddels heb ik ergens gelezen dat de plant niet vorstbestendig is. Dus maar afwachten wat het wordt. In de loop der jaren zijn toch heel wat nieuwe aankopen verdwenen.

Achter in onze tuin staat nog een stuk stam van de omgezaagde GOUDENREGEN, helemaal begroeid met klimop. Het is nu een klimopboom met goudenregenuitlopers geworden. En daar doorheen vlecht zich nu de CLEMATIS alpina die in de buurt staat. En tot mijn verbazing zit een dikke houtduif van de zaden van de klimop te snoepen. Het is vast een lekkernij want de duif komt steeds weer terug.

Verleden jaar kocht ik een HEBE Paradise. Het was iets nieuws. Hebe-soorten zijn vorstgevoelig en daarom zette ik de plant in een pot op het terras. De plant heeft de hele winter buiten gestaan en zit nu vol knopjes. De bloei is roze en zeer rijk. Om te proberen!

Ik kreeg een “Pasen” boeket, dus geelgekleurd. Daar zat een soort lupine-achtige bloem in, prachtig. Het is een THERMOPSIS soort, een vaste plant die in de zomer in onze tuinen kan bloeien. Ik heb de plant al een paar keer gehad maar het ging mis. Toch nog weer eens kopen  want het is de moeite waard.

21. GROENE BELEVENISSEN IN MIJN TUIN (begin 2000)

Het is bijna februari en de kopij voor het boekje moet op tijd ingeleverd worden. In de winter valt er niet zoveel te beleven in de tuin. Ik krijg echter heel leuke reacties op mijn stukjes, dus probeer ik er wat van te maken. Onze voorzitter bracht mij op kerstavond een leuke attentie van GROEI en BLOEI voor mijn medewerking. De hyacinten uit dit kerststukje bloeien nog.

Trouwens in de tuin vliegen de bollen de grond uit. De eerste voorjaarsboden zijn er al weer. Mijn vingers beginnen dan altijd te jeuken om het lelijke loof van de planten te knippen. Maar daar moet je echt mee wachten tot in maart. Vanmorgen viel er een beetje sneeuw. Toen de zon doorbrak leek het net of de  CALAMINTHA nepeta weer bloemetjes hadden. Beeldig zagen ze er uit. Trots en fier staan de HELLEBORUS foetidus overeind. Dikke knoppen geven al weer kleur in de tuin.

Ik kreeg het boek “Meer droomplanten” cadeau. Prachtige foto’s en interessante planten zijn er in te vinden. Wanneer je er in zit te lezen krijg je de neiging om je hele tuin onderste boven te halen om er andere planten in te zetten. Maar daar zal ik maar niet aan beginnen.

Ik heb in mijn oude tuinschriften zitten bladeren en  ik kwam leuke dingen tegen. Een voorbeeld: we gingen kijken in de kassen van kwekerij van Tubergen in Haarlem. Die stonden vol bloeiende knolgewassen. ACHIMENES (wel 10 soorten), SMITHIANTA, KOHLERIA, GESNERIA (Pijpje lak), GLOXINIA enz. Ze horen  in een warme kas. Het was een prachtig gezicht dat herinner ik me nog wel. Ik heb ze allemaal gehad toen ik zelf nog een “warme” kas had. Het gas kostte destijds 7 cent.
Omdat het stoken zo duur is geworden komen bovengenoemde knolletjes bijna niet meer voor in de catalogi. In de tuincentra zijn af en toe planten te koop. En natuurlijk koop ik er dan een paar want ik vind ze nog steeds mooi.

In de zomer had men bij van Tubergen zg. proefvelden. Ook daar gingen we kijken en zagen we een groot veld met bloeiende ERYTHRINA cristata (koraalstruik),met grote bijzondere rode  bloemen.  Ik had deze planten nog nooit gezien. Het jaar daarop werden ze in de catalogus aangeboden, 3 stuks voor f. 19.90. Deze werden door mij en twee vriendinnen gekocht. Alle drie planten leven nog en de oudjes bloeien in de zomer nog best. Ze zijn inmiddels 24 jaar oud.

Op het ogenblik heb ik op de vensterbank in de kamer een orchidee in volle bloei. Het is LUDISIA discolor, een orchidee met donkerbruin blad met rode aders. Aan de lange bloemstengels zitten een groot aantal witte bloemetjes die erg lang bloeien. De plant is in de kamer gemakkelijk in bloei te krijgen. Ze staan het liefst op het noorden of oosten. Van zon op de bladeren houden ze niet. Het kunnen grote planten worden maar ze zijn heel decoratief.

Ik hoorde net op de radio -7 vorst vannacht. Dan nu maar snel een paar potten naar binnen zetten en hier en daar wat dennentakken neerleggen. De vorst is geloof ik van korte duur maar de boel kan snel bevriezen.

 

Het is nu 2017 en van genoemde Koraalstruiken leven er nog twee.  Dus ze zijn meer dan 40 jaar oud.

Het zijn grote kuipplanten geworden. Zelf heb ik nog een exemplaar en de andere staat bij Jan Arendsen in de Weusthagtuin.

 

20. GROENE BELEVENISSEN IN MIJN TUIN  (begin 2000)

Het is half november. We hebben eindeloos kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren.

En…….er zit nog veel blad aan de bomen. Afgelopen nacht heeft het voor het eerst gevroren. De tuin ziet er dan als een sprookje uit. De zon maakt het nog veel mooier. En…..de laatste bladeren beginnen te vallen. En dan denk je meteen aan het feit dat de winter weer voor de deur staat.

De kas is al in gepakt met noppenfolie. Tegenwoordig maak ik het plastic ook over het dak heen. Dat kan gemakkelijk omdat ik een houten kas heb. Ik zet de uiteinden van het plastic vast met latjes. Het blijft binnen licht genoeg en het bespaart veel geld aan stookkosten. Aan de oostkant bevestig ik aan de buitenkant  nog een deken. Een compleet winterpak!

De kerstboom die ik in het heel vroege voorjaar in de tuin had gezet, is dood gegaan. Eerst leek het wat te worden, maar door de droge en warme zomer heeft de boom het niet gehaald. Ik heb er een aantal DIGITALIS (vingerhoedskruid) neergezet om de lege plek op te vullen.

Bij onze achterburen staat een grote Walnotenboom in de tuin. Het is daar de hele dag een komen en gaan van eksters, kraaien, vlaamse gaaien enz. die allemaal noten gappen. Ik zag bij ons opeens een paartje koperwieken tussen het afgevallen blad scharrelen. Wat zijn dat prachtige vogels.

Hans Kramer van de Hessenhof vertelde bij zijn lezing op 8 november dat hij zo’n last had van muizen die graag snoepen van HELLEBORUS zaden en jonge planten. Ik had een PASSIFLORA (passiebloem) met lichtblauwe bloemen gekregen. Er zaten nog een paar knoppen aan. Ik zette de plant in de kas en na een paar dagen ging de knop open. De volgende dag lag een halve bloem een paar potten verderop. Dat doen de muizen, het zijn echte rakkers. Wegvangen is het enige dat helpt, maar ze houden je bezig.

Omdat voor de garage (die niet als zodanig wordt gebruikt) altijd valwinden zijn, kun je er geen hoge planten neerzetten. Dit jaar heb ik iets anders bedacht. Op een groot etagerek heb ik EUCOMIS soorten gezet. Daartussen VERBENA (Cherry Red) met knalrode bloemen, FELICIA met blauwe bloempjes, BOLBEGONIA’s met oranje bloemen (Gent’s Juweeltje) en vetplanten met lange stengels waaraan gele en oranje bloempjes (CRASSULA). Naast het rek op de grond grote potten met EUCOMIS bicolor.  Toen de Eucomis planten bloeiden met lichtgroene en witte bloemen was het een prachtig geheel. Alles stond lekker warm in de volle zon, ik moest soms 2x per dag water geven. Het voldeed echter geheel aan mijn verwachtingen en ik verheug me er nu al op volgend zomer weer zo iets te maken.

In mei kocht ik bij onze befaamde éénjarigen kwekerij in Dalfsen een EURYOPS ‘Sonnenschein’. De plant heeft prachtige ingesneden bladeren. Er is een groene en bontbladige (grijsgroen met witte randjes) vorm. Omdat het een nieuwigheid is, was er niet veel bekend over deze planten. Alleen dat ze uit Afrika stamden. Ik kocht een bontbladige plant om te proberen. Zette de plant in de volle grond op een zonnige plek (lekker warm). Ze had het naar haar zin en begon te bloeien met botergele margriet  achtige bloemen. Het is een grote plant geworden en ze bloeit nog steeds. Ze vrolijkt de tuin helemaal op in deze donkere dagen. Zelfs na de vorst van afgelopen nachten, staat ze nog fier overeind. Het lijkt me ook erg mooi om een hele groep planten bij elkaar te zetten. Voor mij is de EURYOPS de absolute topper van de afgelopen zomer.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)