Groentips & Groeninfo

WOLFSMELK / KNOLOOIEVAARSBEK

AMANDELWOLFSMELK

In april bloeit de WOLFSMELK (Euphorbia) met de gele bloemen heel mooi.  Een sterk soort is de AMANDELWOLFSMELK (Euphorbia amygdaloides Purpurea). Het roodachtig blad geeft een mooi  contrast met de gele bloemtrossen. Ze houden van een warme, zonnige plaats. Ze zijn wintergroen en volkomen winterhard. De hoogte is 30-50 cm. De stengels bevatten melksap wat giftig is.

Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemtrossen wegknippen voor betere doorgroei.

De CYPRESWOLFSMELK

De CYPRESWOLFSMELK (Euphorbia cyparissias ‘Fens Ruby’) is een heel ander type plant.  Het is een donkerbladige geurplant, die als bodembedekker gebruikt kan worden omdat deze  maar 20 cm hoog wordt.  Als de planten in knop staan ziet ze er bijzonder fraai uit. De kleur van de bloemen is geelgroen. Op droge plekken doet deze wolfsmelk het heel  goed, maar pas op: het is wel een loper! Na de bloei komt het blad tot ontwikkeling. In de winter verdwijnen deze planten om in het voorjaar weer te voorschijn te komen.

KNOLOOIEVAARSBEK

Iets heel anders is de KNOLOOIEVAARSBEK (Geranium tuberosum). Dit is een bolgewas als vaste plant. Komt in het najaar  boven de grond om in het vroege voorjaar te bloeien met lichtpaarse bloemen.  Het zijn sterke planten die ook geschikt zijn voor verwildering onder struiken. Ze mogen niet te nat staan. De bloei is april/mei en de hoogte is ca.30 cm. Na de bloei sterven de planten af. Ze komen uit het Middellandse zee gebied.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)