Groentips & Groeninfo

Tips van de tuinman/-vrouw

In deze rubriek kan elke tuinliefhebber tips laten plaatsen. Heeft u een goede tip maak dan een stukje tekst zo mogelijk aangevuld met één of enkele foto’s en stuur dat op naar onze webmaster: info(at)hengelo.groei.nl Ook voor aanvullingen op de tips mag u reageren. Voor meer tips zie ookOpens external link in new window You Tube.

a. Slakken op hosta ‘s

Heeft u ook van alles geprobeerd om slakken te bestrijden die bezig zijn uw hosta ’s toe te takelen. Bier op een schoteltje, ’s avonds met een zaklantaarn in de hand slakken oprapen, mulch rond de hosta ‘s, slakkenkorrels strooien, enz. Allemaal veel werk met vaak een matig resultaat. Op o.a. de wesbite van Gardeners World stond een effectievere bestrijdingswijze.
Breng 1 ltr. water aan de kook. Plet 2-3 knoflookbollen (geen teentjes) en laat deze in het kokende water glijden. Laat dit gedurende 10 minuten koken, weer af laten koelen, knoflookresten uitzeven, en klaar is uw extract. Doe dit extract in een afsluitbare fles. Vermeng 2 grote eetlepels extract per liter water en vernevel dit bij droog weer m.b.v. een plantenspuit o.d. over en rond de bladeren van de hosta ‘s. Herhaal dit proces om de ca. 3 weken. Uw slakken, maar ook hun eitjes, verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Tip: Om te voorkomen dat uw gehele huis naar knoflook ruikt kunt u het beste het water in huis aan de kook brengen en buiten op een campinggas stelletje o.d. de knoflook 10 minuten laten doorkoken.  Of als u dat niet heeft, gebruik dan de verfbrander zoals op de foto. Warm de stenen al vast op tijdens het koken van het water en richt de verfbrander daarna op de bodem van de pan.

b. Gaten in het gazon

Na het verwijderen van onkruid, vogels die wormen zoeken, o.d. vertoont uw gazon vaak gaten. U kunt deze weer opnieuw inzaaien. U voert dan tevens de vogels en/of duurt het enkele weken voordat het gat weer is dichtgegroeid. Voor een snel resultaat kunt u de kale plek ook vullen vanuit potjes met voorgekweekt gras van minimaal 5 cm. hoog. Maai wel eerst het gazon voordat u de kale plekken vult.

Vul een aantal bloem-/ of kweekpotjes met pot- of tuingrond eventueel vermengd met compost en strooi er wat graszaad op. Dit kan al in het vroege voorjaar mits u de potjes (’s nachts) vorstvrij kunt bewaren. Zorg dat het gras(-zaad) voldoende water krijgt. Zodra een potje leeg is kunt u deze weer vullen met grond en zaad. Zo heeft u het gehele groeiseizoen gras in voorraad. Gebruik eventueel een bollenplanter om een plantgat te maken.

c. Lekke band kruiwagen

De kans dat de band van uw kruiwagen geen of te weinig lucht bevat als u de kruiwagen nodig heeft is altijd aanwezig. Als u dan geen pomp heeft die aansluit op het autoventiel heeft u een probleem.
Om dit voor eens en altijd te verhelpen kunt u het wiel vervangen door een velg met massieve band. Een lekke band behoort daarna tot het verleden en loopt uw kruiwagen daardoor een stuk lichter. Wel zal deze iets meer stuiteren op oneffen terrein. Deze wielen (met as!) zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt en via internet.

d. Waterniveau regenton

De meeste regentonnen hebben geen peilstok o.d. Alleen door er boven in te kijken, of via de afnemende waterstraal, heeft men een indicatie van het waterniveau. Door onderaan een extra kraan te plaatsen met daarop aangesloten een doorzichtig stuk tuinslang (zie foto – rechterzijde ton) weet men te allen tijde hoeveel water er nog in de ton zit. Zodra het begint te vriezen koppelt men de slang aan de bovenzijde los en kan het water op de gewenste locatie via de slang geloost worden.

meer
24
Sep
De bruidssluier van de herfst
16
Sep
Volkstuin:125 mm regen