Groentips & Groeninfo

Alhoewel het voorjaar al weer voorbij is wil ik toch nog even aandacht vragen voor mooie vroege voorjaarsbloeiers.

De EREPRIJS (Veronica gentianoides) heeft  prachtig gekleurde gentiaanblauwe bloemen.  Op een plekje vooraan in de border kun je volop genieten van deze mooie planten. Ze zijn volkomen winterhard en wintergroen. Hoogte ca. 30 cm.  Op een zonnig plekje zal ze rijk bloeien. Deze planten woekeren niet.( Helaas is de plant op mijn foto een beetje bleek uitgevallen).

Door de late nachtvorst in april hebben de ADDERWORTEL soorten (Persicaria) veel geleden en waren tot aan de grond bevroren. Vooral PERSICARIA Red Dragon met rood blad  was bijna helemaal weg. Maar deze heeft  zich inmiddels (begin juni)  weer goed hersteld.

De ADDERWORTEL (Persicaria bistorta ‘Superba’) heeft  van de late nachtvorst helemaal niet geleden. Er was zelfs heel rijke bloei dit  voorjaar. Deze planten doen het goed op een zonnige of licht beschaduwde plek. Hoogte van de bloeistengels ca. 40-60 cm. Deze woekert echter wel! Adderwortels komen uit de duizendknoopfamilie,  afgeleid door de slangachtige wortels.

Heel mooi is een OOIEVAARSBEK (Geranium maculatum ‘Spring Purple’).  Deze begint  eind maart te bloeien met  paarse bloemen aan donkere stelen. De bladeren zijn aan de onderkant donker van kleur. De hoogte is ca. 50 cm en de planten bloeien heel rijk en lang tot in mei. Doet het ook goed op een plek in de halfschaduw.  Volkomen winterhard.