Groentips & Groeninfo

Iedereen kent waarschijnlijk het MOEDERKRUID wel. Deftige naam: TANACETUM parthenium. Het is een ouderwetse plant die ook in het wild voorkomt.  De planten lijken een beetje op Kamille.  Het is een zeer dankbare tuinplant die lang bloeit en zich ook uitzaait. Deze zaailingen laten zich zeer goed verpoten en zodoende kun je ze overal planten waar je ze wil hebben.  Het zijn sterke planten die niet gesteund hoeven te worden en kunnen heel goed tegen droogte.  Ik maak er veel gebruik van om moeilijke plekken in de tuin mee op te vullen. Knip ze na de bloei af en ze bloeien bijna altijd nog een tweede keer. Hoogte ca. 40 cm.

Iets heel anders is de BEEMDOOIEVAARSBEK (Geranium pratense ‘Midnight Reiter’). Deze soort heeft opvallend diep donker purper blad en grote helder violet/blauwe bloemen.  Bloeitijd juni/aug. Hoogte ca. 50 cm. Houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Vlinders en bijen zijn er dol op. Ze zaaien zich bij mij  heel goed uit zodat ik ze op verschillende plaatsen heb staan.

Een heel andere OOIEVAARSBEK soort is Geranium pratense ‘Splish-splash’.  Deze heeft onregelmatig tweekleurige  wit-lichtpaarse bloemen. Heel bijzonder!  Bloeit eveneens in  juni/juli en zaait zich ook uit.  Kan ook goed tegen droogte.  Deze planten kunnen eventueel ook gescheurd worden in voor - of najaar.

Mijn zeer droge en zonnige voortuin is uitermate geschikt voor tuingeraniums en ik vind ze prachtig!

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)