Groentips & Groeninfo

Een sterke zomerbloeier is de WEDERIK (Lysimachia clethroides).  De witte opgaande bloeiwijze met knikkende bloemen is heel apart. Bloeitijd: juli/aug, hoogte 60-80 cm. Wil graag een plekje in de zon op een niet al te droge plaats. Een mooie groep doet het goed in de border, maar het is wel een beetje een woekeraar. Je kunt de uitlopers echter heel gemakkelijk verwijderen. De aparte bloemen worden heel vaak in boeketten verwerkt.

Iets heel anders is een ANDOORN soort:  Betonie of Stachys officinalis. Het zijn kruidachtige planten die ook in het wild voorkomen.  De plant is geneeskrachtig. De bloei is rijk van juni tot augustus. Houdt van een droge plek.  De planten blijven laag tot ca. 40 cm.  Ze zaaien zich wel uit, maar niet storend. Je kunt ze goed een ander plekje geven.

Dan heb ik al heel lang in de tuin een lipbloem (SALVIA forsskaolii). Ooit zelf gezaaid maar nooit de goede plek kunnen vinden. Dit voorjaar heb ik de plant (een rozet) verplaatst naar de warmste en droogste plek in de volle zon in mijn voortuin en nu doet ze het uitstekend. De bloemen zijn blauw/paars met een witte lip. Bloeit lang van juli tot september. Hoogte ca. 60-80 cm.  De plant verdwijnt in het najaar om in het voorjaar weer boven de grond te komen. Met een beetje geluk zaait ze zich ook uit. Maar de slakken zijn dol op de jonge planten.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)