Groentips & Groeninfo

Sedums

Prachtige herfstbloemen zijn de SEDUMS. Men noemt ze ook wel VETKRUID ,HEMELSLEUTELS of MUURPEPER. Er zijn heel veel soorten. In allerlei kleuren en formaten, te veel om op te noemen. Een paar wil ik onder de aandacht brengen.

SEDUM ‘Stewed Rhubarb’ is ca. 40-60 cm hoog en bloeit van juli tot in september. De bloemen verkleuren van lichtroze naar zachtgeel. Het blad is grijs van kleur.  De plant houdt van een droge, zonnige plaats. Kan ook heel goed tussen de stenen groeien.

SEDUM ‘José Aubergine’heeft mooie donker roze bloemschermen. Het blad is opvallend paars met rozerode stengels.  Ook deze plant houdt van een droge plaats in de zon. Past ook heel goed in een rotstuin. Bloeit van augustus tot in oktober. Ook de bijen zijn er dol op. Deze plant is gekweekt door de helaas overleden voorzitter van de VVPV (Vlaamse Vasteplanten Vereniging).

SEDUM ‘Mr Goodbud’ ziet er weer heel anders uit. Deze heeft grof gezaagd grijsgroen blad met rode bladrand. De bloemen zijn roodachtig.  Hoogte 40 cm. Houdt van dezelfde plaats in de tuin als bovengenoemde soorten.   Ze zijn volkomen winterhard.

SEDUM ‘Garnet Brocade’ ziet er weer anders uit met prachtige rode bloemschermen. De bladeren zijn opvallend en deze plant is bladhoudend. Ook een goede snijbloem.  Zaait zich ook wel uit.