Hengelo e.o.
bekijk online
Flash Digitalis

De lente geeft, de lente neemt

De 4x2 m. grote skimmia zit bij tijd en wijle vol met wilde bijen, mieren zijn al weer bezig het zand onder de tegels naar boven te werken, merels boren gaten in het gazon om de regenwormen als maaltijd voor hun jongen te verzamelen. Het dierenleven is weer volop bezig.
Deze week is de week van de Groene Tuin. Zie ook de homepage van onze website. Helaas is hier door Stichting Steenbreek laat en weinig aandacht aan gegeven zodat maar weinig mensen weten dat dit aan de orde is. Ondanks alle klimaatveranderingen, wateroverlast, droogteperiodes, hittestress, rupsenplagen, enz. zie je nog regelmatig van die 2 m³ zakken vol geel zand en pallets vol tegels op de stoep voor een verwaarloosde voortuin staan. In plaats van zo’n tuin nu in deze coronaperiode een flinke opknapbeurt te geven is de tuin binnen een week omgezet naar een lokaal kerkhof met van die zwarte langwerpige betonblokken. In de nu ontstane sarcofagen staan hortensia’s die straks in een droge zomer ongetwijfeld het loodje zullen leggen zodra de eigenaar op vakantie naar het buitenland is. Ik snap nog steeds niet dat tuineigenaren met de kennis van nu hun voortuin durven om te zetten naar zo’n betonnen parkeerplaats of grindbak. Eén voordeel: Ze hebben geen “last” van insecten, bijen en vogels.
Zeker als je weet dat over enkele jaren overal het onkruid tussen de tegels of het grind omhoog schiet, de bestrating algengroen en bij vocht spekglad is. Wil je dit netjes houden dan zul je er minstens zoveel werk aan hebben als met een voortuin vol met bodem bedekkende vaste planten!

Frans Besselink

Fijne feestdagen

Het bestuur en de activiteitencommissie van de G&B-afdeling Hengelo e.o. wenst u allen ondanks alle beperkingen en zorgen fijne feestdagen. Zorg dat het corona-spook aan uw deur voorbij gaat.