Hengelo e.o.
bekijk online
Flash Digitalis

Digitale rondleiding door Hortus Botanicus Amsterdam

Het volgende online evenement van  Groei & Bloei in het kader van de Nationale Tuinweek is  vanavond 10 mei.  Het is een live stream waarbij je via de chat vragen kunt stellen aan de spreker. Het event start om 19.30 en duurt ongeveer een uur. Meedoen is heel simpel: klik op deze link vanaf ca. 19.15 uur op de avond van de lezing, of ga naar de landelijke website.  Hier kunt u ook de voorgaande evenementen terugkijken.

Exclusieve rondleiding door Gerdien Griffioen. In de Hortus Botanicus in Amsterdam zijn duurzaamheid en biodiversiteit centrale thema´s. Duurzaamheid zoals we die bijvoorbeeld tegenkomen in de natuur. Planten groeien in samenhang met hun omgeving en vormen een biotoop of ecosysteem. Gerdien Griffioen van de Hortus laat je verschillende biotopen zien met de specifieke aanpassingen die planten ontwikkeld hebben om in die biotoop optimaal te leven en zich voort te planten. 
Tijdens de rondleiding door de tuin met de plantencollectie vinden we veel bloeiende planten waarvan de bloemen op verschillende manieren aantrekkelijk zijn voor insecten en vlinders. Gerdien laat je voorbeelden zien van duurzame oplossingen en strategieën uit de plantenwereld. Hoe zorgen planten ervoor dat insecten planten bestuiven? Welke rol spelen kleuren en vormen van planten bij de bestuiving? En wat betekenen alle vormen van bloeiwijzen voor de biodiversiteit in de natuur? Veel planten uit de tuin in de Hortus kun je eigen tuin toe passen. In het kader van biodiversiteit heeft de Hortus afgelopen najaar een border ingericht met wilde planten. We hopen dat daar al wat plantjes van zichtbaar zijn om het verhaal erbij te vertellen.

Voor de tweede keer ontluikt de lente in de Hortus Botanicus Amsterdam zonder dat haar vaste bezoekers hiervan kunnen genieten. Naar buiten gaan is goed voor je, het verhoogt de weerstand, verlaagt stress en geeft mentale weerstand die we juist nu heel hard nodig hebben. Deze mooie tuin, de oudste natuureducatieve instelling van Amsterdam,is helaas al maanden gesloten.⁠

De Hortus is voor 85% van zijn inkomsten afhankelijk van bezoekers. En die zijn er momenteel niet. Daarom richten we ons nu tot jullie; iedereen die van de Amsterdamse Hortus houdt. Steun ons, op jouw manier, zodat Amsterdams oudste groene oase kan blijven voortbestaan. Bekijk alle donatiemogelijkheden op onze website via https://www.dehortus.nl/open-de-hortus/direct-doneren/ 

17 mei: Bloemen met Smaak door Roos van Unen & Kristel van Dijk

Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, smaakvol en verbinden je met de natuur. Roos van Unen & Kristel van Dijk gaan op 17 mei samen met jou het smaakavontuur aan van de eetbare bloemen. Bitter, zuur, pittig … alle smaken vind je terug in de bloemetjes die zij bij zich hebben. Knallend rood, helder geel, diep blauw, voor elke kleur is er wel een eetbare bloem. Versier een taart, salade of soep. En het leuke is, je kunt echt mee doen als je van tevoren het bloemenpakket bestelt. Maak tijdens deze workshop een spectaculaire ‘bloementrip’ met Roos en Kristel.


Activiteiten Twentse afdelingen:
Almelo: Enschede: Haaksbergen / Berkelland: Oldenzaal