Hengelo e.o.
bekijk online
Flash Digitalis

IJsheiligen

De periode van 11 t/m 15 mei wordt gekenmerkt als de gedenkdata van de 5 IJsheiligen Marmertus, Pancratius, Servatius, Bonifatius en koude Sophia. Die Kalthen Sophie wordt m.n. in het Alpengebied herdacht. Ingaande 16 mei zou er dan ’s nachts geen vorst meer mogen voorkomen. Hèt moment om alle vorstgevoelige planten uit hun winterverblijf te halen en ze na een opknapbeurt bloot te stellen aan het voorjaarszonnetje.

Zoals reeds eerder gemeld hebben mijn Canna’s noodgedwongen de winter buiten in de tuin moeten overleven. De recente nachtvorsten hebben de bladeren wel enigszins aangetast doch de plant lijkt dit te overleven. Gegeven mijn gezondheid eind vorig jaar heb ik meer planten een alternatieve overwintering moeten laten doorstaan. De Geraniums in potten hebben de winter onder een afdak gestaan en staan nu nog steeds volop in blad!
De Agapanthussen  mochten in het tuinhuis verblijven en hebben a.g.v. het wegblijven van strenge vorst de winter prima overleeft. Volgens Monthy van Gardeners World houden Agapanthussen van strak in de pot zitten. Als het te strak wordt dan knapt de pot vanzelf kapot en kun je kluit opdelen in 3 of 4 stukken en opnieuw in een pot zetten. Omdat zo’n grote terracottapot ca. € 40,- kost is dit en duur geintje. Ik kies er daarom voor om om de 2 jaar de kluit na de winterstop uit de pot te halen, aan de onderzijde ca. 10 cm. grond te verwijderen en de pot met een soortgelijke hoogte van nieuwe potgrond te voorzien en dan de kluit de pot weer in.
Ik had nog een Dahlia in een container die tussen de planten in de tuin stond. Nomaliter haal je de knollen uit de pot en laat je deze rusten op oude kranten of een turfbed. Bij mij hebben ze de hele winter in de pot in de vorstvrije garage gestaan en zijn inmiddels al uitgelopen.

Vandaag alle genoemde planten van een portie koemestkorrels en een plons water voorzien en ze een zonnige plaats gegeven. Als straks de knoppen komen mogen ze blijven anders worden ze alsnog gedegradeerd tot de compostbak.

F.B.

Tuinbelevenissen
Dit is nu mijn 4e bijdrage tuinbelevenissen  aan onze nieuwsbrief bedoeld als een leuke aanvulling op deze corona-tijd. Laat maar horen wat u ervan vindt, ook als u het helemaal niets vindt. Mocht u zelf ook leuke belevenissen met ons willen delen neem dan contact op met de redactie van de Flash Digitalis, p/a ledenadministrateur@hengelogroei.nl

F.B.

Open Tuinen Weekend

Lange tijd hadden we de hoop dat het Open Tuinen Weekend van 20 en 21 juni a.s. doorgang zou kunnen vinden. Hetzelfde gold voor de workshop van 5 juni a.s.
Ook al zijn de overheidsmaatregelen inmiddels enigszins verruimd niettemin vond menige tuineigenaar het niet verantwoord zijn/haar tuin open te stellen. Probleem is m.n. de 1,5 m. onderlinge afstand bij het betreden en verlaten van de tuin. Als bestuur is na intern beraad besloten zowel de workshop als het Open Tuinen Weekend af te gelasten.
Het kan zijn dat een enkele tuineigenaar op eigen gelegenheid zijn/haar tuin straks alsnog open stelt. Mocht dat zo zijn, en zijn wij daar als afdeling over geïnformeerd, dan zullen wij hier publiciteit aan geven.