Hengelo e.o.
bekijk online
Flash Digitalis

Open Tuinen

In het weekend van 5 en 6 september heeft u de laatste kans om nog een Rondje Tuinen Twente en Salland te maken. Over het algemeen zijn het allemaal grote tuinen waardoor u op corona-veilige afstand van andere bezoekers kunt genieten van de prachtigste creaties. Eind september en medio oktober is de tuin Beckelo nog opengesteld waarna het tuinseizoen is gesloten. Voor het overzicht klik hier.

Toekomst van onze afdeling Hengelo e.o..

Het voortbestaan van onze afdeling is sterk afhankelijk van betrokken actieve leden die een bijdrage willen leveren aan een bestuursfunctie of het leuk vinden om activiteiten te organiseren.
Zoals bekend zijn we al geruime tijd op zoek naar een nieuwe voorzitter en penningmeester. Tot nu toe zijn deze activiteiten door de andere bestuursleden waargenomen. Tijdens de corona-pandemie, waarin alle activiteiten waren afgelast, was dat ook goed te doen.
Wel hebben inmiddels 2 bestuursleden te kennen gegeven dat zij om gezondheidsredenen of andere persoonlijke redenen hun functie op korte termijn gaan neerleggen.
We houden zo alleen nog een secretaris en een penningmeester a.i. over.
Vindt u dat onze afdeling gecontinueerd moet worden meld u dan aan als kandidaat bestuurslid. Neem hiervoor contact op met het bestuur en/of de AC en laat u informeren over de diverse vacatures: Voorzitter, Penningmeester, ledenadministrateur, redacteur nieuwsbrief en website en bloemschikcoördinator. Ook kunnen we altijd leden gebruiken die het leuk vinden om één of enkele activiteiten te organiseren. Voor functie-informatie zie onze website.
Een zittingsperiode duurt 3 jaar en krijgen bestuursleden de lidmaatschapskosten van Groei & Bloei gecompenseerd.

Wetenswaardigheden

Met enige regelmaat bieden de Vogelbescherming en Stichting Steenbreek interessante artikelen / filmpjes aan. In deze periode waar wij als afdeling door de corona-pandemie u geen lezingen hebben aangeboden, is het misschien voor u een leuke interessante tijdinvulling.

Zo is er een artikel over mezen die agressief worden als ze de kleur rood zien, en een leuk filmpje over het herstel van de patrijsvogel rond akkers.
Steenbreek heeft een bijdrage over stekende geringde en tijgermuggen. Ook al is het aantal muggen sterk verminderd ze van je lijf houden is nog steeds aan de orde.

WATERVRIENDELIJKE MAAR MUGGENVRIJE TUIN

Ondanks de relatief koele en natte maand juli lijkt 2020 nu al het vierde warmste jaar ooit te worden. Zeker tijdens de extreme hittegolf ondervinden de meeste mensen aan den lijve hoe waardevol het is om zelf een koele tuin te hebben. De temperatuur in de tuin kun je temperen door zoveel mogelijk stenen te vervangen door planten, bloemen en bomen. Om een periode van droogte door te komen, vang je regenwater op in bijvoorbeeld een regenton. Het is echter wel een beetje oppassen dat met meer groen en water in de tuin, een avondje op het terras of de nachtrust ineens wordt verstoord door muggen.

Van de 35 soorten muggen die in Nederland voorkomen zorgen de gewone en de geringde steekmug voor de grootste overlast. Veel mensen verwarren deze inheemse, algemeen voorkomende, geringde steekmug met de recent geïntroduceerde maar (nog) niet in Nederland gevestigde exotische Aziatische tijgermug (voor verschillen, zie kader) die in verschillende Europese steden voor grote overlast zorgt.

De beste manier om steekmuggen uit de tuin te houden is door er zelf geen te kweken. Muggenoverlast in jouw tuin wordt over het algemeen veroorzaakt door aanwezigheid van broedplaatsen in je eigen tuin dan wel die van je directe buren. Steekmuggen blijven relatief dicht bij hun oorspronkelijke broedplaats. Steekmuggen zijn insecten waarvan de vrouwtjes bloedzuigen om eitjes te kunnen produceren. Deze vrouwtjes zijn op zoek naar mensen voor een zogenaamde bloedmaaltijd, ze gaan daarbij af op geur. Ze leggen daarna hun eitjes op stilstaand water, binnen enkele dagen kruipen hier kleine larfjes uit, die bij warm weer binnen 10 dagen tot volwassen steekmuggen ontwikkelen.

Met de volgende tips kun je overlast van muggen enigszins beperken:

• Maak regentonnen mug dicht, met een afsluitende deksel en regenpijpaansluiting.
  • Verwijder of keer emmers, potjes, vazen of andere dingen in de tuin waar regenwater meerdere dagen op kan blijven staan, om.
  • Zorg dat er geen regenwater blijft staan op dekzeilen over tuinmeubels, zwembaden, houtstapel ed.
  • Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de badjes goed schoon.
  • Zorg dat dakgoten van vooral tuinhuisjes goed doorlopen.
  • Onderhoud een gezonde, natuurlijke vijver met helder water en rijk waterleven.
  • Introduceer een fonteintje in water-ornamenten zodat het water beweegt.
  • Muggen hebben een hekel aan aromatische geuren dus plant in de buurt van je huis bijvoorbeeld citroenmelisse, lavendel, kattenkruid, ooievaarsbek, basilicum en afrikaantjes of een notenboom wanneer je een grote tuin hebt.
  • Plaats horren op ramen en deuren.
  • Neem muggen werende maatregelen met bedekkende kleding, smeer onbedekte huid in met muggenolie of slaap onder een klamboe.