Hengelo e.o.
bekijk online
Flash Digitalis

Open Tuinen Twente

Helaas heeft het bestuur moeten besluiten het Open Tuinen Weekend dit jaar vanwege de corona-pandemie geen doorgang te laten vinden. Wel hebben we de mogelijkheid geboden dat individuele tuineigenaren kunnen besluiten hun tuin dit jaar wel open te stellen en dat wij via onze website en nieuwsbrieven hier publiciteit aan geven.
In de Tubantia van donderdag 4 juni jl. heeft u een uitgebreid interview met ons lid Olga van Ekelenburg kunnen lezen. Zij stelt haar nieuw aangelegde tuin van 4000 m² dit jaar wel open binnen de samenwerking van Rondje Tuinen Twente. Op hun website kunt u ook zien dat er de komende maanden meer tuinen te bezichtigen zijn waaronder ook tuinen die regelmatig meedoen aan ons Open Tuinen Weekend. In het a.s. weekend van 6 en 7 juni zijn al 8 tuinen zaterdag en/of zondag geopend van 10.00u.-17.00u! Wel wordt door de particuliere tuinen een entree van € 3,- gevraagd. Naast toegang tot deze tuinen krijgt u ook nog een bakje koffie of thee aangeboden en steunt u bij Olga ook nog een goed doel.
Vooraf aanmelden is niet nodig doch wordt wel van u verwacht dat u de corona-regels van de overheid in acht neemt inclusief eventuele aanwijzingen van de tuineigenaar.
Geadviseerd wordt eerst hun website te raadplegen voor de laatste informatie alvorens u op een rondje tuinen gaat.

Mocht u nu ook besluiten uw tuin alsnog één of meerdere dagdelen open te stellen meldt dit dan bij de redactie van onze website/nieuwsbrief ledenadministrateur@hengelogroei.nl . Wij zullen dan zorgen voor de nodige publiciteit.

Droogte

Het gebrek aan regenwater, de vele zon en harde wind heeft menig tuineigenaar moeten doen besluiten om dit voorjaar extra te sproeien.
Om dit te voorkomen zijn er overal diverse tips te lezen om dit sproeien zo lang mogelijk uit te stellen. Op de website van Natuurmonumenten staat een overzicht met 8 tips: Vang regenwater op, maak een groen dak, plant een boom, verwijder een deel van de bestrating, red je gazon, kies andere planten, bedek de bodem, help dorstige dieren. Allemaal prachtige tips, maar de meeste helpen dit jaar niet meer doch dragen wel bij aan toekomstige droge periodes mits u op korte termijn actie neemt.
Wat nog wel helpt is de bodem bedekken met een dikke laag mulch (zie foto) of compost. Achter in mijn tuin staan 2 compostbakken van elk een m³. Het meeste tuinafval (exclusief onkruid en woekeraars) gaat hierin. Takken tot ca. 1,5 cm. doorsnee gaan wel eerst door de hakselaar. Ook uitgebloeide boeketten, ongekookt keukenafval, exclusief schillen van aardappels, sinaasappelen en andere citrusvruchten, verdwijnen in de compostbak. Na elke maaibeurt gaat er een laag gras over waarna het geheel lekker begint te broeien. Tussendoor wordt het geheel regelmatig omgezet. Zodra een bak vol is gaat alles in de andere bak om nog verder te composteren. Elk voorjaar wordt deze laatste bak geleegd en verdwijnt de halfverteerde mulch in de borders tussen de planten.

Na het aanbrengen van de mulchlaag heb ik nog niet hoeven sproeien en nauwelijks onkruid hoeven verwijderen. Wel ga ik elke avond met enige gieters water de tuin in om alleen de planten water te geven die pas gepoot zijn of er een beetje zielig bij staan.  Dat water heb ik zelf opgevangen in 4 vaten gekoppeld aan hemelwaterafvoeren. Ik kan zo 1100 liter regenwater opvangen. Het gazon wordt niet gesproeid en minder gemaaid. De komende regenbuien zullen het gazon weer doen herstellen waarna er weer gemaaid kan worden. Niettemin een biljartlaken wordt niet nagestreefd doch is gekozen voor een meer natuurlijk gazon. Bent u nieuwsgierig geworden hoe dit geheel er uit ziet dan bent u van harte welkom. Wel even bellen (074-2422607) of mailen ledenadministrateur@hengelogroei.nl voor het maken van een afspraak.

F.B.