Hengelo e.o.
bekijk online
Flash Digitalis

De botanische revolutie - Over de noodzaak van kunst en tuinieren

Een grote tentoonstelling met oude en hedendaagse kunst, over de tuin als inspiratiebron voor kunstenaars en als spiegel van de samenleving: van paleistuin tot volkstuin. Onderdeel van deze expositie is Elspeth Diederix Miracle Garden, een seire sprookjesachtige foto's van planten en bloemen. De experimentele tuin zelf, een 800 vierkante meter groot deel van het Erasmuspark in Amsterdam-West, is permanent te bezoeken.

Plaats: Centraal Museum in Utrecht, 11 september t/m 9 januari 2022

Hengelo in actie tegen zwerfafval

Zwerfafval staat al jaren in de top 3 van ergernissen in Nederland. Een goede reden dus om dit probleem aan te pakken. Dat gebeurt op World Cleanup Day, zaterdag 18 september 2021. Op deze wereldwijde opschoondag steken vrijwilligers in ruim 180 landen de handen uit de mouwen. Ook Hengelo gaat aan de slag. De gemeente Hengelo en de Natuur- en Milieuraad organiseren 18 september een actief programma vanuit Metropool in Hengelo. Ook dé trashpacker, Tijmen Sissing is erbij. Maar eerst is er donderdag 9 september nog een thema-avond over zwerfafval in de bibliotheek van Hengelo.

De Natuur- en Milieuraad Hengelo (NMRH) bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom hebben de gemeente Hengelo en de NMRH de handen ineengeslagen. Bewustwording is een belangrijk thema in de strijd tegen zwerfafval. De gemeente en NMRH hebben om die reden samen een programma georganiseerd met Tijmen Sissing. Hij komt 18 september vanaf 12.00 uur zijn inspirerende verhaal vertellen in Metropool. Iedereen is daar welkom. Daarna gaan de aanwezigen de stad in om op te ruimen. De Hengeloër is expert op het gebied van zwerfafval opruimen. Sissing verwierf wereldwijde bekendheid door tijdens zijn backpackreizen de met zwerfafval vervuilde stranden van Zuidoost-Azië op te ruimen. In één klap transformeerde hij van backpacker naar Trashpacker met duizenden volgers. Zijn initiatief werd een hype in Azië en het idee groeide uit tot een wereldwijde beweging.
Thema-avond

Ook deze week is er al een activiteit rond World Cleanup Day. Op donderdagavond 9 september om 19.30 uur organiseert de NMRH een thema-avond over zwerfafval. Daarnaast komt Jaap de Boer, maker van de app HelemaalGroen, meer vertellen over deze app. Via de app kunnen gebruikers op een kaart precies zien waar vrijwilligers allemaal al zwerfvuil hebben geraapt. Deze app is gratis te downloaden in de Appstore. Meer informatie over deze avond en aanmelden: www.nmr-hengelo.nl.
De handen ineen

De gemeente en de Natuur- en Milieuraad Hengelo roepen verder alle Hengeloërs op om in actie te komen tegen zwerfafval. Belangstellenden kunnen de actie die ze houden op World Cleanup Day aanmelden via www.supportervanschoon.nl. Maar uiteraard kan zwerfafval op alle dagen van het jaar opgeruimd worden. In Hengelo zijn al tientallen mensen actief die tijdens hun dagelijkse wandeling afval opruimen. Eventueel kan de gemeente Hengelo deze opruimers ondersteunen met bijvoorbeeld afvalzakken of een afvalgrijper.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, telefoon (074) 245 9099.

Activiteiten Twentse afdelingen:
Almelo: Enschede: Haaksbergen / Berkelland: Oldenzaal