Hengelo e.o.
bekijk online
Flash Digitalis

Reisverslag busreisje Leusden en Terschuur

Woensdagmorgen, 24 mei jl. was het eindelijk zover: Groei en Bloei Hengelo ging met 42 mensen op stap om twee prachtige tuinen te bezoeken. Het weer was prima, niet te warm, een zonnetje, nooit ver weg en iedereen had er zin in.

Om half elf verwelkomde Anja van Heeswijk ons bij haar overweldigende entree van het jachthuis, waar overal paarse alliumbollen in bloei stonden. De koffie/thee met zelfgebakken appelvierkantjes stonden klaar en zij vertelde ons over de ontwikkeling van haar 5000 m² grote tuin. Op de achtergrond balkten de ezeltjes, we zagen (ongewenste) konijntjes bij de moestuin, in de vijver zaten kikkers en af en toe kwamen de hondjes even kijken hoe het er aan toe ging. We gingen alleen of in groepjes zelf de tuin verkennen, rustten heerlijk op de bankjes, bekeken de diverse plantensoorten en de opbouw van de tuin. Zo’n tuin te hebben, dat was toch wel een droom. Maar wel een droom die direct uiteen spatte, toen Anja vertelde er elke dag van ’s morgens vroeg tot – als het licht het toeliet – 10 uur ’s avonds aan het werk te zijn. In het middaguur werd zelfgemaakte pastinaak- en broccolisoep geserveerd met broodjes kaas en krentenbollen. 

Onze buschauffeur bracht ons na de lunch naar de tweede tuin, die van Albertine van Schelven. We hadden afgesproken pas kort voor het vertrek naar kwekerij Klein Hof thee en koffie te serveren. Albertine gaf ons ook eerst een uitleg over het ontwerp van de tuin eveneens op 5000 m² grond. De omringende landerijen werden door de zichtlijnen bij de tuin getrokken en dit zorgde op bepaalde plaatsen voor een bijzondere openheid. Een pad door de tuin leidde ons naar een natuurlijke vijver, door een wild bosje, langs de steeds kleiner wordende groentetuin (daar kwamen planten voor in de plaats), de boomgaard om tenslotte bij het hoogtepunt, de hele mooie borders, uit te komen. Thee en koffie stonden al klaar op de gezellig gedekte tafels met iets lekkers erbij.

Ons laatste bezoek was aan kwekerij Klein Hof. Deze lag voor de meeste deelnemers op loopafstand, de andere werden gehaald en gebracht door resp. Arnaut van Schelven en Albert van den Hoogen van Klein Hof. Heel attent van beide heren!

Getooid met plantjes van de St. Hubertushof en Klein Hof kwamen we weer mooi op tijd bij Van der Valk. Het was een mooie dag met twee totaal verschillende tuinen, elk met z’n eigen uitstraling. Zeker in 2024 voor herhaling vatbaar!

Onderstaand een aantal foto's gemaakt door één van de reizigers.

Onze komende activiteiten:


Activiteiten Twentse afdelingen:
Almelo: Enschede-Losser: Berkelland/Haaksbergen: Oldenzaal