Hengelo e.o.

Eenjarigen: slingers van de tuin

Interview met Olga van Ekelenburg van OLGARDEN (http://www.olgarden.nl/)

Met nauwelijks voorkennis noch groene vingers begint in april 1999 voor Olga het tuinier avontuur. Veel meer dan een grasveld met een wilg, een kastanjeboom, en hordes rododendrons is het niet. Er is geen border te bekennen. Maar nu, 14 jaar later, ligt Olgarden er prachtig bij met borders op kleur vol eenjarigen. Er is een hobbykwekerij waar ze tijdens open dagen planten verkoopt, en er komen zelfs bussen met tuintoeristen uit Duitsland om Olgarden te bewonderen. Met haar aanstekelijke enthousiasme over tuinieren weet ze tuinbezoekers te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Bijzonder zijn voor haar de eenjarigen: “Dit zijn niet slechts ‘gatenvullers’, het zijn de slingers van de tuin”. Over deze eenjarigen stel ik Olga een aantal vragen.

Wanneer begon je fascinatie voor eenjarigen?
Ongeveer een jaar nadat ik begon met tuinieren. Ik wilde de tuin graag snel gevuld hebben, en als ik dat allemaal met de aankoop van nieuwe planten had moeten doen werd het een dure aangelegenheid. Bovendien ging het me eigenlijk gewoon niet vlot genoeg met alleen vaste planten. Zoals wel meer beginnende tuinders was ik wat ongeduldig, en dan zijn eenjarigen een geweldige uitkomst. Toen ik me eenmaal in de eenjarigen begon te verdiepen, bleek al snel dat zelf zaaien helemaal niet zo ingewikkeld hoefde te zijn. Er ging een wereld voor me open: je kunt werkelijk alle kanten op met deze bijzondere bloeiers. Een paar jaar later begon ik met vrijwilligerswerk op de moestuin van Twickel. Hier heb ik mijn kennis over het kweken van planten behoorlijk kunnen uitbreiden.

Hoe passen de eenjarigen goed in jouw tuin?
Ik maak borders op kleur of beter gezegd in dezelfde kleurtoon en door het gebruik van eenjarigen krijg je welkome variaties. De borders zien er dan natuurlijker en speelser uit waardoor je het gevoel krijgt dat je wordt uitgenodigd om verder te kijken.
Ze maken het bloeiseizoen langer omdat de meeste eenjarigen maandenlang bloeien. Vaste planten bloeien vaak kort en hebben een paar jaar nodig om een mooie pol te vormen. Maar eenjarigen volbrengen hun hele levenscyclus van groeien, bloeien en afsterven in één jaar.

Vergt dat niet ontzettend veel plannen?
In het begin was het zo dat ik alles kort na elkaar en zoveel mogelijk tegelijk in het voorjaar zaaide. Maar nu probeer ik wat meer gespreid te zaaien. Bepaalde planten kun je beter  eerder zaaien in verband met een langere kiemtijd.
Er zijn planten die na de ijsheiligen al bloeien en de laatste zomermaand uitgebloeid zijn. Deze kun je dan nog een keer zaaien om er ook begin de herfst nog plezier aan te beleven.  Zo heb je van het voorjaar tot en met het najaar in je tuin altijd wel iets bloeien. En inderdaad.. daar moet je goed over nadenken. Toegegeven is dit wel tijdrovend, maar dit komt met name omdat ik veel zaai.

Wat is veel?
2 kratten per soort (50 plantjes) en ongeveer 60 tot 80 plantsoorten. Dat komt dus neer op zo’n 3000 tot 4000 planten. Ik schrik er zelf van!

Je verkoopt ook planten. Hoe is dit zo ontstaan?
Ik begon met zaaien puur voor eigen tuin. Maar toen ik in 2006 voor het eerst had meegedaan met de open tuin dagen, merkte ik dat veel mensen vroegen naar mijn zelfgezaaide eenjarigen. Er was grote belangstelling voor, en toen ben ik meer gaan zaaien en wat ik in mijn eigen tuin niet kwijt kon heb ik in de verkoop gedaan. Bovendien vind ik dat eenjarigen vaak onterecht als een ondergeschoven kindje worden gezien. Ik vind het leuk om ze onder de aandacht te brengen van de mensen die mijn tuin bezoeken. Het is inderdaad wat werk, maar je krijgt er zoveel pracht voor terug in je tuin. Als bezoekers me vragen of ze alvast weer wat eenjarigen bij me kunnen bestellen, heb ik mijn doel weer bereikt. Ik inspireer mensen graag om met eenjarigen aan de slag te gaan en als ze dan vol goede moed met een tas van mijn zelf gezaaide planten Olgarden verlaten, vind ik dat natuurlijk fantastisch!

Welke eenjarigen trekken met name de aandacht?
In het algemeen is het zo dat planten die op het moment van de open dag zich op z’n mooist tonen. Dus meestal planten die volop in bloei staan. Verder is de ‘Persicaria orientalis’ een aandachttrekker vooral om haar hoogte, die maakt haar Engelse bijnaam ‘Kiss Me Over The Garden Gate’ helemaal waar.
 

Heb je een favoriet?

Ik was al bang voor die vraag. Als ik een favoriet zou hebben zou dat een plant zijn die voor, tijdens, en na de bloei mooi is. Nou vooruit, een bijzondere plant vind ik de ‘Salvia viridis.

Olga verkoopt op aanvraag en tijdens opendagen haar eenjarigen. Voor meer informatie: www.olgarden.nl