Hengelo e.o.

Drachtplanten

Beste vlinder- en bijenliefhebber,

Bij deze een lijst van de beste planten voor bijen, zowel wilde bijen, hommels, vlinders en natuurlijk honingbijen. De lijst is een verzameling van op internet te vinden info en voor de meeste planten / bomen aangevuld met info uit Wikipedia.

De lijst bevat een opsomming van allerlei soorten 'super goede' bloemen, planten, struiken en bomen.  De lijst bestaat uit al die planten en bomen die de meeste nectar aanbieden. Onder imkers ook wel N-waarde en P-waarde genoemd (Nectar-waarde en pollen-waarde). De velden SB en EB staan voor Start bloei en Einde bloei. De uiteindelijke uitdaging is natuurlijk om te proberen dat er in uw buurt altijd wat van deze super planten beschikbaar zijn anders verhongeren en verdwijnen de "nectar-etende" insecten alsnog.

De lijst is gesorteerd op type plant. Van 1 jarige tot aan bomen. Dit omdat de gebruiker dan snel een bepaalde soort kan vinden waar hij of zij naar op zoek is. Zoekt u een boom dan kijkt u eenvoudig tussen de bomen en klikt wat rond in de hoop dat u de geschikte kandidaat vindt.  Wilt u iets zaaien kijk dan tussen de 1-2 jarigen. Heel Simpel.

Ik hoop dat u bij uw werkzaamheden regelmatig in de lijst gaat zoeken en kijken en op die manier de natuur in uw woonomgeving actief verrijkt wordt. De "Stadsnatuur" zal u dankbaar zijn! Als imker hoop ik dat wanneer u aan boompjes planten denkt niet steeds weer een eiken-boompje plant. De eik heeft zover ik weet geen enkele waarde voor bijen. Anders dan dat bijen honingdauw verzamelen op eiken. Honingdauw is een plakkerige stof die uitgescheiden wordt door bladluizen en in warme- en droge periodes door bijen in zomers verzameld kan worden.

Veel plezier met de lijst!

Met vriendelijke groet,

Philip Winkelhorst, Stadsimkerij Hengelo e.o.

Internet        Facebook

Twitter: https://twitter.com/zuiverehoning

Email: stadsimkerij(at)gmail.com

N.B.: Naast deze stadsimker is er ook nog een afdeling Hengelo van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). Voor meer  info zie hun website.