De natuur in de stad wordt steeds belangrijker omdat agrarische gronden weinig meer te bieden hebben dan gras- of maisvelden. Nu ook de Ecologische Hoofdstructuur de komende jaren niet zal uitbreiden wordt het groen in steden en dorpen steeds belangrijker voor de dieren die tuinen vaak gebruiken als stepping stones om van de ene groene zone naar de andere te komen. Vaak zijn tuinen nog het enige toevluchtsoord. Neem de merel die het bos heeft ingeruild voor de stadstuin. Ook de grote bonte specht, sperwers en soms zelfs ijsvolgels worden in tuinen (met vijver) gesignaleerd. Ook voor vleermuizen zijn tuinen met vijvers ware toevluchtsoorden, net als kikkers, padden, salamanders, libellen en veel insecten.
De trends in het tuinenland staan haaks op de behoefte van de dieren. Steen, beton en asfalt winnen het van grasveld of plantenborder. Zich groenverzorgende noemende hoveniers en tuinlieden zijn omgeschoold tot stratenmaker.
Vroege Vogels wil nu samen met andere organisaties, waaronder Groei & Bloei, de Vogelbescherming en de Vlinderstichting, een halt toeroepen aan deze ontwikkeling. Tuinbezitters moeten weer gestimuleerd worden om meer natuur op hun grondgebied toe te laten.
Wanneer is uw tuin een tuinreservaat?
Voldoet uw tuin aan tenminste 7 van de onderstaande 10 punten, dan mag u uw tuin een tuinreservaat noemen:
U kunt uw tuin opgeven via de website www.tuinreservaten.nl. Tegen een geringe vergoeding kunt u ook een bordje thuisgestuurd krijgen met het logo ‘Tuinreservaat’.
En als uw tuin vermeld staat op de digitale tuinengids www.bezoekmijntuin.nl, dan krijgt ook daar uw tuin na het aanmelden de vermelding ‘Tuinreservaat’.
Ook kunt u zich abonneren op de digitale nieuwsbrief, om op de hoogte gehouden te worden van de voortgang van het project. En allerlei wetenswaardigheden om dieren in uw tuin te krijgen. Wekelijks is er aandacht voor tuinreservaten via radio en TV bij het programma "Vroege Vogels".